Menu
Your Cart

ΩΨ-(4)Ζεόλιθος 0,8-2,5mm Ρυζάκι 1000Kg

ΩΨ-(4)Ζεόλιθος 0,8-2,5mm Ρυζάκι 1000Kg
Χωρίς Απόθεμα
  • RS19-1120-1059
  • 240,00 + VAT + Shipping. Contact for Final Price.
  • 240,00 + ΦΠΑ + Μεταφορικά.Επικοινωνήστε για Τελική Τιμή.
ΩΨ-(4)Ζεόλιθος 0,8-2,5mm Ρυζάκι 1000Kg

Φυσικός Ζεόλιθος

Αναλυτικές ιδιότητες του λίθου. Οι πληροφορίες αφορούν τους Αυθεντικούς Πολύτιμους Λίθους του politimigi.gr.

xelonakitextΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΜΜΟΛΟΓΙΑ: 
    Ο Ζεόλιθος είναι ένα πορώδες φυσικό Αργιλοπυριτικό ορυκτό πέτρωμα και ανήκει στην κατηγορία τύπου HEU με χημικό τύπο Ca1,5K1,4Mg0,6Na0,5Al6,2Si29,8O7220H2O. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη υψηλή ικανότητα ανταλλαγής ιόντων (226meq/100g) και ρυθμίζει προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και των εδαφών. Δεσμεύει άλλα στοιχεία και ολόκληρες ενώσεις επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στην Φύση.

     Η κρυσταλλική του δομή που μοιάζει με κηρήθρα παρουσιάζει πόρους διαστάσεων 5A, είναι αρνητικά φορτισμένη έχει δηλαδή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και συνεπώς τραβάει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια που είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Έτσι τα κρατά στα κανάλια του και τα απελευθερώνει σιγά-σιγά στα φυτά συμβάλλοντας στην ομοιόμορφη θρέψη τους αποκλείοντας τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να φύγουν με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος από την περιοχή της ρίζας (ριζόσφαιρα) με καθαρή ζημιά για τον παραγωγό. Βασική δομική μονάδα είναι το τετράεδρο [(Si,Al)O4]-4. Τα τετράεδρα [(Si,Al)O4]-4 ενώνονται μεταξύ τους (με τα κοινά οξυγόνα των κορυφών τους) και σχηματίζουν πολύεδρα δημιουργώντας, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης τους, τρισδιάστατα πλέγματα με διαύλους ή κοιλότητες γεμάτα αφενός μεν με νερό και αφετέρου με κατιόντα (Ca, Na, K) υπό ανταλλάξιμη μορφή. Xάρη στην εξαιρετικά υψηλή ικανότητα ανταλλαγής των κατιόντων του, ο ζεόλιθος μαζεύει και δεσμεύει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα εξής βαρέα μέταλλα από το έδαφος και από το νερό: Pb, Cu, Cd, Zn, Co, Cr, Mn, Fe. Στην περίπτωση των Pb και Cu (μόλυβδος και χαλκός) η αποτελεσματικότητα αυτή είναι τουλάχιστον 97%. Ο φυσικός ζεόλιθος όμως, για να κάνει αυτή την δουλειά, πρέπει να μείνει σε συνεχή επαφή με το έδαφος ή το νερό για τουλάχιστον 15 ώρες.

    Για όλες αυτές τις χρήσεις του, δίκαια έχει ονομαστεί πέτρα της ζωής, μαγική ή θαυματουργή πέτρα.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΕΟΛΙΘΩΝ
    Οι ζεόλιθοι σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι είναι τα αφθονότερα και πιο διαδεδομένα πυριτικά ορυκτά στα ιζηματογενή πετρώματα. Σχηματίζονται σε μεγάλη έκταση από την αντίδραση ηφαιστειακών τόφφων και τοφφικών ιζηματογενών πετρωμάτων με ποτάμια, λιμναία, θαλάσσια ή υπεδάφια νερά. Ο σχηματισμός ζεολίθων συμβαίνει σε αποθέσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων όταν το νερό που επιδρά ενεργοποιείται χημικά με την υδρόλυση των υαλωδών συστατικών. Ο σχηματισμός των αργιλικών συστατικών οδηγεί στην απελευθέρωση ιόντων υδροξυλίου στο υπεδάφιο νερό όποτε το διάλυμα γίνεται αλκαλικό και εμπλουτίζεται σε νάτριο, κάλιο και ασβέστιο. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 1000 εμφανίσεις ζεολιθικών κοιτασμάτων, σε 40 περίπου χώρες, εντός  ηφαιστειοκλαστικών πετρωμάτων.
   Οι ζεόλιθοι που εμφανίζονται συχνότερα είναι οι: κλινοπτιλόλιθος, μορδενίτης, χαβαζίτης, αναλκιμίτης, φιλλιψίτης, εριονίτης και ευλανδίτης. Ο καλύτερος είναι αυτός που περιέχει τον κλινοπτιλόλιθο σε μεγάλη αναλογία. Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν και στη χώρα μας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Πετρωτές Έβρου με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%) αλλά δυστυχώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος) και στις Κυκλάδες. Καλύτερα από όλα για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση είναι αυτά που περιέχουν το ορυκτό κλινοπτιλόλιθο. Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος περιέχει 89% κλινοπτιλόλιθο.

ΙΣΤΟΡΙΑ
   Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία ελληνικά ζέω=βράζω και λίθος=πέτρα. Η χρήση του είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία εδώ και 800 χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για υγεία και ευεξία. Ο ζεόλιθος ανακαλύφθηκε το 1756 ενώ τα κοιτάσματα του ζεόλιθου σχηματίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν στην διαδικασία των ηφαιστειακών εκρήξεων, λάβα και στάχτη αντιδρούν με το χλωριούχο νάτριο των ωκεανών. Στις ΗΠΑ  περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές». Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης.
    Οι φυσικοί ζεόλιθοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε περιπτώσεις μόλυνσης υδάτων και εδάφους μετά από πυρηνικό ατύχημα. Χαρακτηριστικά ο κλινοπτιλόλιθος  χρησιμοποιήθηκε το 1986, από τη Ρωσική κυβέρνηση για την απορρόφηση ραδιενεργών χημικών και άλλων επιβλαβών τοξινών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Επίσης χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα μετά το πυρηνικό ατύχημα λόγω του σεισμού στην  Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011 όπου κλήθηκε να παγιδεύσει τα πυρηνικά στοιχεία που απελευθερώθηκαν. Οι άνθρωποι που εξετάστηκαν έδειξαν μείωση κατά 30% σε ραδιενεργά ισότοπα, μετά την πρώτη εφαρμογή του ζεόλιθου. Στην Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση καισίου 137 και στροντίου 90 από ραδιενεργά απόβλητα. Σε πιλοτική εφαρμογή μελετήθηκε το φιλτράρισμα μολυσμένων υπογείων υδάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη για απομάκρυνση αρσενικού και φθορίου σε πολύ ικανοποιητική απόδοση.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
    Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες από 100 μέχρι 500 κιλά το στρέμμα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την κοκκομετρική του σύσταση (λεπτότητα υλικού). Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη, προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (2-5 mm), ενώ σε ελαφρά εδάφη προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης.
    Χρειάζεται μια ποσότητα 400 - 500 κιλών ανά στρέμμα και η ενσωμάτωσή του στο έδαφος για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε βαριά εδάφη. Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο  ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο, ενώ κάθε χρόνο θα εισπράττετε την ωφέλεια του.
     Αυτό γίνεται για λόγους μεταφοράς του κόστους σε περισσότερες χρονιές. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα εφαρμόστε τη συνολική ποσότητα σε μια χρονιά για να έχετε άμεσα το όφελος της δράσης του.

Διαβάστε Περισσότερα για τη χρήση του Ζεόλιθου στη Γεωργία.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
    Οι γεωκτηνοτρόφοι αν χρησιμοποιήσουν τον ζεόλιθο και τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς  στη διατροφή των ζώων και στα δάπεδα των στάβλων, θα έχουν μια κοπριά με εξαιρετικές ιδιότητες. Συνιστούμε το σκόρπισμα ζεόλιθου σε σκόνη στη στρωμνή ώστε η αμμωνία που φεύγει στην ατμόσφαιρα και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων (βήχας, πνευμονοπάθειες, μείωση της χωρητικότητας των πνευμόνων), να δεσμευτεί από τον ζεόλιθο στο μεγαλύτερο της ποσοστό. Η αμμωνία δεσμεύεται στους μικροπόρους του υλικού στους οποίους δε μπορούν να εισέλθουν τα υγροποιητικά βακτήρια και να την οξειδώσουν. Αυτή η κοπριά, μεταφερόμενη στα χωράφια, θα προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες της ισορροπημένης σχέσης του αζώτου με τον φωσφόρο και τον ζεόλιθου. Ο ζεόλιθος στο σιτηρέσιο των ζώων δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά την πέψη της τροφής, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.
    Σε πειράματα διατροφής που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε βελτίωση του συντελεστή πέψης της τροφής κατά 5%. Η προσθήκη ζεόλιθου στο σιτηρέσιο των πουλερικών σε ποσοστό 2% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αζώτου στην κοπριά κατά 40%. Επίσης η προσθήκη ζεόλιθου στην υδαρή κοπριά σε ποσοστό 6,25% μείωσε την απώλεια της αμμωνίας σε ποσοστό 55% (Lefcourt και Meisinger, 2001).

Διαβάστε περισσότερα για τη χρήση του Φυσικού Ζεόλιθου στη Κτηνοτροφεία

Πηγή: Πολύτιμη Γη



Μήνυμα προς τους Επισκέπτες

Σχετική Βιβλιογραφία

Έρευνα - Επιμέλεια

Ράνια Σαρηγιάννη

Γεωπαθολόγος - Γεμμολόγος

© 1991-2021 politimigi.gr - All Rights Reserved

zeolite, zeolith, zeolit, zeolita, zeólito, zeolithos, zeoli8os, zeolythos, zeolhthos

240,00€